Grilovanie – ako ugrilovať najchutnejšie kúsky?

grilovanie-ako-grilovat

Na Slovensko sa valili povodne, južné časti sú zaplavené, situácia vyvrcholila. Po niekoľkých upršaných dňoch zrážková činnosť začala ubúdať a hladiny riek pomaly začínajú klesať. Spúšť, ktorú zanechali je obrovská, škody na majetkoch budú vysoké.

Trochu negatívny začiatok, ale nedalo mi nezareagovať na tieto udalosti. A ako zvykne po smiechu bývať plač, tak aj po daždi vychádza slnko. A to sú okamihy pre všetkých, ktorí milujú grilovanie a tešia sa na slnečné dni.

Grilovanie je prezentované ako zdravý spôsob prípravy a konzumácie jedla. Spočíva v opekaní mäsa, rýb, zeleniny a ovocia.
Ponúka zdravú alternatívu prípravy jedál v porovnaní k vareniu s olejom.

Poďme si povedať o tom, ako si na grile pripraviť najchutnejšie dobroty.
Ako grilovať mäso, ryby, zeleninu, ovocie?

Správna grilovačka by mala prebiehať tak, že si vymedzíme čas na prípravu surovín, ktoré sa chystáme grilovať. Potom by sme suroviny mali naložiť do grilu a podľa toho, čo grilujeme by mal gril urobiť všetku prácu sám.
Hostiteľ, ktorý griluje, by sa mal venovať hosťom.

Grilovanie je forma pečenia, ktorá ponúka suché teplo aplikované na povrch potravín, zvyčajne nad alebo pod nimi. Grilovanie zvyčajne zahŕňa veľké množstvo priameho, sálavého tepla a má tendenciu byť použité pre rýchlu prípravu mäsa. Grilované mäso tiež získava charakteristickú nezameniteľnú dymovú vôňu a chuť.

Aké sú rady a tipy, ktoré z Vás urobia vychyteného grilovacieho gurmána?

V nádobe vytvorte poriadnu vrstvu žeravých uhlíkov a popola. Uhlie na grile pripravte v takom množstve, aby ste ho počas grilovania nemuseli dopĺňať.
Žeravá plocha by mala byť širšia ako plocha pripravovaného jedla. Grilovať začíname, až keď plamienky na uhlíkoch dohoreli a teplo sa vytvára výlučne ich tlením.

Správne založiť oheň pre grilovanie má svoje zákonitosti a vyžaduje trpezlivosť. Uhlie krajšie horí, ľahšie sa zapaľuje, ale žiaru v priebehu grilovania mení, zatiaľ čo brikety udržujú dlho rovnakú teplotu.

Základnú vrstvu uhlia alebo brikiet pokropte podpaľovacou tekutinou. Brikety otáčajte, aby lepšie horeli a všetky sa chytili. Ohnisko je pripravené na grilovanie vtedy, keď nebude vidieť ani kúsok pôvodnej čiernej farby.
Drevené uhlie rýchlo horí, preto paliva podľa potreby dopĺňajte.

Uhlie nepolievajte pre lepšie horenie benzínom alebo naftou, ale podpaľovacími tekutinami na to určenými. Lieh sa na zapálenie ohňa nehodí, pretože môže spôsobiť explóziu a kazí chuť jedla.

Pred grilovaním mriežku vydrhnite, aby zvyšky z posledného grilovania nepokazili nasledujúce grilovanie. Prípadne pred grilovaním mriežku potrite prekrojenou cibuľou. Mriežka bude klzká a mäso sa neprichytí.

Prichystajte si vhodné náradie a základné pomôcky. Chýbať by nemala zástera, dostatok tácok, špeciálne tácky na grilovanie, alobal, štetec na potieranie, kliešte, dlhá vidlička na obracanie, nemali by chýbať obrúsky.

Grilovacia vidlička nie je vhodná na otáčanie, pretože vpichnutím do potravín spôsobíte, že masť alebo šťava začnú vytekať a horieť. Z nich sa potom do jedla dostávajú karcinogénne (škodlivé) látky. Na otáčanie využite kliešte na grilovanie.

Rošt na gril položte aspoň pätnásť minút pred grilovaním alebo ho potrite olejom, aby sa mäso neprilepilo. Po grilovaní poriadne očistite gril drôtenou kefou. Čo sa nedá odstrániť kefou, nechajte odmočiť vo vode.

Na oheň občas prihoďte bylinky (rozmarín, majorán, bazalku, šalviu, tymian, medvedí cesnak), ktoré rozvoňajú celé okolie.

Jestvujú 4 spôsoby ako zistiť, či Vaše grilované mäsko je také, aké ho máte radi: grilovací teplomer, pružnosť mäsa, časový interval pečenia, farba steak-u.

Pri grilovaní rýb používajte zatváraciu grilovaciu mriežku v tvare ryby. Ryba ostane v celku, ľahko a dobre sa Vám bude počas grilovania otáčať.

Čas grilovania je rôzny. Záleží od množstva mäsa a ostatných potravín, veľkosti a sily pahreby. Vždy sa riaďte vlastnými skúsenosťami. Aby mäso po grilovaní bolo šťavnaté, nikdy ho nenarezávajte a nepichajte do neho.

Pred grilovaním naložte mäso do marinády (najlepšie je nechať ho 24 hodín alebo aspoň cez noc v chladničke). Na marinovanie používajte sklenené, porcelánové alebo plastové, prípadne nerezové nádoby.

Grilujte chudé mäsá, z tučného bude vytekať tuk. Uhlie tak namiesto tlenia bude horieť a spaľovať mäso. Okrem toho, pri nedokonalom spaľovaní tukov sa uvoľňujú karcinogény.

Počas grilovania môžete grilované mäso, zeleninu, ryby potierať zvyšnou marinádou. Vhodnou je metlička kúpená v obchode alebo zo zväzku čerstvých bylín (rozmarín, tymian, šalvia).  Ich aróma prenikne do potravín.

Mäso sa má podávať okamžite po grilovaní, preto majme vopred pripravený riad a príbory.

Grilovanie ponúka množstvo možností a chuťových kombinácií. Grilovanie je o fantázii!

Nebojíte sa experimentovať?

(obrázok od masovylabuznik.sk)

Related posts

Leave a Comment

CommentLuv badge