Grilovacia sezóna začína – aký gril je najvhodnejší?

gril-grily-grilovanie-grilovacia-sezona-tipy-grilov-aky-gril

Zatiaľ sa s nami počasie príliš nemazná. Ak si dobre spomínam, je podobne ako minulý rok. Krajšie dni sú v pracovnom týždni a keď sa blíži víkend, počasíčko si vyberie dovolenku. Pravidelne prichádzajú neslávne polooblačné víkendy.

Leto je na Slovensku pomerne krátke a preto sa vačšina z nás snaží každý pekný deň využiť najlepšie ako sa dá. Najpopulárnejšie sú jednoznačne grilovačky, ktoré si najčastejšie užívame na záhrade.

Na akom záhradnom grile dokážete pripraviť najšťavnatejšie mäsko?

Chuť a najmä vôňa pripraveného jedla závisí od grilu, ktorý na úpravu pokrmu použijeme. Trh ponúka obrovské množstvo grilov od klasických na drevené uhlie alebo brikety, cez plynové, elektrické a vodné.

Grily sa odlišujú tvarom, použitými materiálmi, zdrojom tepla, funkciami aj spôsobom výroby.
Je potrebné si uvedomiť ako často budete grilovať, kde budete väčšinou grilovať, pre koľko ľudí zvyknete grilovať, aké máte priestory na uskladnenie grilu mimo sezónu a netreba zabudnúť koľko ste ochotný do grilu investovať.

Vhodne zvoleným grilom sa po základnej príprave mäsa a začatí grilovania môžete plne venovať hosťom, ktorí netrpezlivo čakajú na svoju porciu.

Z dostupných grilov (na uhlie, plyn , elektriku) najmenšie náklady dosiahnete pri plynových griloch. Dokážu v priebehu pár minút dosiahnuť potrebnú teplotu a grilovať môžete takmer okamžite.
Plynové grily pracujú buď na systéme lávy, kde je plynový horák, ktorý nahreje lávové kamene a nad lávovými kameňmi sa griluje alebo na báze čistých nerezových plynových horákov.

Elektrické grily sú pripravené naozaj rýchlo, ale čo sa týka spotreby elektrickej energie, grilovanie je neefektívne.
Elektrické grily majú základnú nevýhodu, že nemôžete grilovať tam, kde nie je elektrina. Druhou veľkou nevýhodou je enormná spotreba elektrickej energie.
Takýto gril sa hodí ak grilujete doma – v uzavretom priestore, na balkóne, v zimnej záhrade.

Gril na drevené uhlie je pomerne lacný, príprava pahreby a čas dosiahnutia správnej teploty je však neporovnateľne dlhší ako u elektrického alebo plynového grilu.

Najvhodnejšie sú grily s poklopom, ktoré vytvoria uzatvorený systém. Správnou cirkuláciou vzduchu zabezpečia kvalitu pripravovaného jedla. Mäso nebude suché a spálené, ale krehké a šťavnaté.
Takýto gril ponúka viac možností. Ak veko uzavriete, jedlo si zachová svoju bohatú chuť a všetka šťava ostane vo vnútri. Jedlo pripravíte rýchlejšie, bez potreby napichovania a otáčania, čo je ideálne na prípravu šťavnatých steakov a zeleniny.

Keď ste si vybrali typ grilu, na rad prichádzajú dôležité body, na ktoré je potrebné myslieť pri kúpe grilu

7 rád ako vybrať vhodný gril, na ktorom pripravíte najchutnejšie dobroty

  1. Trvajte na bezpečnej prevádzke a dostatočnej stabilite grilu (hrozí nebezpečenstvo popálenia alebo vznik požiaru).
  2. Vyberajte masívne grily, tak aby mali dobrú stabilitu, vydržali stáť pri náraze.
  3. Nezabúdajte na kvalitnú vonkajšiu a vnútornú úpravu (nekupujte gril, ktorý vydrží jednu-dve sezóny).
  4. Rošt by mal byť nerezový alebo liatinový, pokrytý kvalitným smaltom. Mal by zaberať maximálnu plochu, aby teplo bolo rovnomerne rozvádzané do celého priestoru.
  5. Všetky časti sa majú ľahko čistiť alebo ľahko odmontovať a majú byť dobre prístupné.
  6. Veko výrazne skráti dobu grilovania, pripravené jedlo je šťavnaté. Výhodou je teplomer a regulovateľná, ľahko ovládateľná ventilácia.
  7. Držadlá a úchyty majú byť pevné, ľahko a dobre padnúce do ruky, tepelne nevodivé.

Jedno je isté, jedlo pripravené na klasickom grile s dreveným uhlím alebo briketami má nezameniteľnú dymovú arómu a výnimočnú chuť.

Podeľte sa v komentároch aký gril používate a prečo

(obrázok od grily-grilovanie.sk)

Related posts

Leave a Comment

CommentLuv badge